2014. május 27.

Kody Keplinger: The Duff

Valamilyen szinten megértem azokat, akiknek elege van a YA történetekből. A YA regények hősnője ugyanis általában esetlen, hisztis, önbizalom hiányos és idegesítő, kreált problémája pedig kizárólag abból áll, hogy a pasinak, aki tetszik neki, nem elég jó és szép (pedig a pasi szerint az). Ráadásul a többségük hajlamos roppant irritáló szerelmi háromszögekbe keveredni, ahol több köteten keresztül nem tudja eldönteni, melyik srácot szereti jobban. 

A The Duff is egy YA könyv, de mégsem egy a tucat YA könyvek között. 

A történetről: A történet középpontjában egy végzős középiskolás lány, Bianca Piper áll, aki nem csúnya - bár igyekszik ezt bebeszélni magának -, de nem is olyan szép és menő, mint két legjobb barátnője. Egyik este, amikor a helyi tinibárban üldögél és nézi, ahogyan barátnői táncolnak, a suli szépfiúja, Wesley Rush odamegy hozzá és igencsak a lelkébe gázol: felvilágosítja, hogy Bianca egy DUFF, egy undi kövér barát, akin keresztül meg lehet környékezni a csinos barátnőit. A lány megpróbál visszavágni, de lelke mélyén igazat ad a srácnak. Mivel családi élete nem igazán nevezhető harmonikusnak, a lány elmenekül otthonról, egyenesen Wesley karjaiba...

Na jó, Kody Keplinger egy zseni. Sikerült tizenhét évesen egy olyan debütáló könyvet megírnia, ami az alapszituációját tekintve teljesen egyedi, tele van érdekes karakterekkel és az érzelmek és a komoly témák is kellőképpen arányosan vannak vegyítve, ennél többet pedig nem is kívánhatnánk, nem igaz? 

Bár a regény kissé klisésen indul – Bianca, a főhős egy bárban ücsörög a barátnőivel – de pár oldal után rögtön érdekessé válik a helyzet, amikor Bianca megcsókolja Wesley Rusht (kizárólag figyelemelterelésként), azt a srácot, aki korábban megsértette azzal, hogy ő egy DUFF. Komolyan. Hány olyan történet van, ahol a lány kihasználja azt a fiút, aki beszólt neki?  Nem sok, az biztos. Bianca és Wesley kapcsolata pedig ezzel a csókkal nem ér véget, mert a lány a családi problémák elől menekülve megint Wesley karjaiban találja magát, ezzel elindítva egy frenemies with benefits kapcsolatot a suli Casanovájával, ami a regény végére átalakul a fő romantikus szállá. És ez tetszett legjobban, a regényben. Bár az elején még csak testi vonzalomról volt szó, de a végére hihetetlen érzelmessé vált a történet. Bianca és Wesley kényszerből induló kapcsolata fokozatosan épült fel, mélyült el, miközben egyre több jó tulajdonsága rajzolódott ki Bianca és az olvasók számára Wesleyről. Ezzel az írónő sikeresen megmutatta, hogy nem minden a felszín, és másnak is lehetnek hasonló problémái, mégha nem is mutatja. 

Különleges kettősségként, a romantikus szál mellett, az írónő komolyabb témákat is megjelenített. Olyan családi és mai kamasz problémák merültek fel, mint a válás, szülő-gyerek elhidegült kapcsolat, szétesett család, alkoholizmus, gimis kirekesztettség, önmagunk elfogadása… tehát csupa olyan téma, amivel a huszonegyedik században nap, mint nap szembenézünk.  Érdekes volt látni, ahogy Bianca és a többi karaktere a regénynek hogyan reagál ezekre a problémákra, egyszer felnőttként, máskor gyerekesen, de minden esetben, emberien. 

Biancát, a főszereplőt azonnal megkedveltem. Nem sok olyan regény van, ahol magát, a női főhőst szimpatikusnak találom, de Bianca a cinizmusával, realista önképével és magabiztosságával rögtön megnyert. Szüleivel való kapcsolatát teljesen korrektul kezelte, bár való igaz, hogy néha kicsit irracionálisan viselkedett, amikor inkább titkolózott, ahelyett, hogy segítséget kért volna. Bianca két legjobb barátnője, Casey és Jessica először két sablonos karakternek tűnt, akik imádnak pasizni és bulizni, ahova még Biancát is elrángatják (pedig ő utálja ezt), de a végére kiderült, hogy az ő személyiségük is sokkal színesebb, mint gondolnánk és a barátság a lányok között is igazán példaértékű. Wesley Rush pedig…  rendben, tipikus szoknyapecér, aki a regény elején tekintet nélkül mindenkivel lefekszik, akivel akar, de a végére rájövünk, hogy benne is sokkal több van (olyan dolgok is , amire soha nem gondolnánk), és ez a playboyos image is inkább egy önvédelmi mechanizmus a saját problémái ellen. 


"Wesley Rush doesn't chase girls. They chase him."

Bianca és Wesley kapcsolata a YA könyvek terén igazán üdítő volt. Már maga a kapcsolat kezdete is egyedi volt, miközben végigkísérhettük egyszer humoros, máskor dühítő párbeszédeiket, amelyek a történet végére még szívszorítóak is lettek, helyenként. 

A történet szinte egész végig izgalmas volt. Egy kis spoiler! (Jelöld ki, ha nem zavar.) Bár való igaz, hogy az utolsó száz oldalra egy kicsit leült a sztori, meg az írónő behozott egy váratlan szerelmi háromszöget, de szerencsére a végén egy nagyon jó megoldással szinte – meg- nem-történtté tette ezt a számomra kellemetlen csavart. 

Ráadásul látszott, hogy mai történet, mert a popkulturális utalásokból sem volt hiány. Britney Womanizer című dala, pár régi klasszikus, mint az Üvöltő szelek, A skarlát betű vagy a Vágy és vezeklés film, amit Bianca csakis James McAvoy miatt néz meg (igazán jó időzítés- hamarosan ugyanis én is megnézem őt majd a X-men: Days of Future Past-ban :D) mind megemlítésre kerültek. 

Összefoglalva nagyon szerettem. Ezért csak ajánlani tudom elolvasásra, akár szereti az ember lánya ezt a műfajt, akár nem, mert egy biztos, ehhez a regényhez nem sok másik fogható. :) 


Amit nagyon szerettem benne: Az alapötletet, a karaktereket és a karakterek közötti kapcsolatokat.

Ami kívánnivalót hagy maga után: Szerintem nem lett volna szükség arra a szerelmi háromszögre...

Kedvenc karakter: Bianca, Wesley 

Borító: 5/2 - Nem tudom másnak mi a véleménye, de nekem ezek a rágógumi fújó lányok a borítón egyáltalán nem tetszenek. Értem én, hogy ezzel Bianca kissé ducibb testalkatát akarták szimbolizálni, de szerintem egyáltalán nem volt jó ötlet. 

Pontozás: 5/5*

Filmes hírek


Igen, lesz film is! Korábban már említettem a blogon, mint várható könyvadaptáció, de azóta új hírekkel is szolgálhatok. 
Sajnos az első hír a könyv szempontjából nem túl jó, mert az eddigi tartalom leírás alapján teljesen más sztorinak nézünk elébe a filmvásznon. Ez a pár mondat a forgatókönyvből legalábbis ezt sugallja. 

“However, she finds a way to fight off this humiliation by leading a group of DUFFs in a plan to bring down the school’s evil queen, Madison. “

Milyen Madison? Milyen csapata a DUFFoknak? Ugye nem megint egy újabb tinivígjátékot szeretnének csinálni, amiben a lúzerek vs. menők harcolnak? 




Casting szempontjából azt már tudtuk, hogy Mae Whitman fogja játszani Biancát – szerintem őt igazán eltalálták -, Madison - aki a könyvben nincs is benne - szerepére pedig Bella Thorne választották. Valamint szerepet kapott még  Ken Jeong a Másnaposokból, Bianca A. Santos a Fostersből és Skyler Samuels, mint Bianca legjobb barátnője, aki a város legfiatalabb joga oktatója és PETA aktivista. (Tippem szerint Casey akar lenni, bár a könyvben nem volt szó semmiféle jogáról…) 
A forgatás júniusban indul. 



Share:

10 megjegyzés:

  1. Nyárra ott lesz az olvasmányaim között, az tuti.

    VálaszTörlés
  2. Eddig nem terveztem, de most már el szeretném olvasni :D

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok meg tudjátok mondani a magyar premier mikorra várható? Remélem meg lesz magyarul is bár a könyvet még nem volt alkalmam elolvasni de az első helyen van a listámon

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nincsenek információk a magyar premierről. :( UK-ban is csak áprilisban jön ki, viszont ezután lehet, hogy itthon is megjelenik. (Bár valószínű, hogy felkerül a netre addigra.)

      Törlés
  4. Én tegnap néztem meg angolul a filmet, nem volt rossz, de azért nem ez lesz a kedvenc romkom filmem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én még nem tudtam megnézni, de nagyon remélem, hogy amikor végre sikerült, nálam is megüt legalább egy nem rossz szintet. :)

      Törlés
  5. szia!kb.hány éves kortól ajánlott?

    VálaszTörlés