2014. november 8.

Top 10/2 kedvenc dal inspirálta olvasmány

Nektek vannak olyan kedvenc zeneszámaitok, amelyeket hallgatva egy olyan könyv jut eszetekbe, aminek semmi köze a zeneszámhoz? 

A mostani Top 10 bejegyzésben összeszedtem tíz, helyett az első 5 olyan dalt, bloggerina társamhoz, Lilianehoz hasonlóan,  amelyek valamiért emlékeztetnek egy adott könyvre és a történetére, ami lehet akár a dalszöveg, a szám címe, vagy akár a klip hangulata miatt. A lényeg, hogy más módon ne kapcsolódjon a regényhez - például ne legyen említés arról a dalról a regényben, vagy ha a könyvből  van adaptáció, akkor a szám nem lehet a film soundtrackjének a  része. Ez tehát egy teljesen szubjektív asszociáció, tíz régebbi kedvenc dalról (ugyanis az aktuális kedvencem mindig változik), amit akár meg is cáfolhattok, ha titeket a dal egy másik olvasmányra emlékeztet. 

Indila - Dernière Danse

Melyik könyvre emlékeztet? 
Stephanie Perkins: Anna és a francia csók 

Miért? Nem sokszor szoktam francia számokat hallgatni, de amikor először meghallottam a rádióban, rögtön beleszerettem. Aztán megnézve a klipet, kiderült, hogy Párizsban játszódik Anna történetéhez hasonlóan. Utána olvasva a videoklip történetének, még az is illik a könyvhöz egy kicsit, ami egy lányról szól, aki nem tud beilleszkedni a társadalomba a nemzetisége miatt, ahogyan Anna is folyamatosan aggódott a könyvben "amerikaisága" miatt. 

Imagine Dragons - Radioactive

Melyik könyvre emlékeztet? 
Julianna Baggott: Tiszták 

Miért? Bár érdekes, hogy ez a dal egy másik disztópiás könyvadaptáció filmzenéje volt - nevezetesen A buroké -, de már az első sorokat meghallgatva rögtön egy másik  könyv ugrik be. "I'm waking up to ash and dust...I'm breathing in the chemicals" szinte úgy hangzik, mintha máris a Tisztákról szólna, pedig a  "This is it, the apocalypse" és a 'Welcome to the new age" részek még el sem hangzottak. Ja, és miről szól a Tiszták? Itt is a fülszöveg eleje: "Pressia hétéves volt a (radioaktív sugárzású) Robbanások idején, amikor az egész addigi világ megsemmisült. Már nem emlékszik sem a szüleire, sem születésnapi ajándékokra. A nagyapjával él egy romos üzlethelyiség hátsó raktárában, és csak a porig égett házakat, a kétségbeesetten túlélni próbáló embereket, a levegőben kavargó hamut és port, a mutánsokkal vívott harcot ismeri."



Red Hot Chili Peppers - Snow (Hey Oh)

Melyik könyvre emlékeztet? 
Leiner Laura: Bábel

Miért? Bár Laura Szent Johanna Gimijének köszönhetem, hogy megismertem és megszerettem ez  a számot, de máig a Bábel jut eszembe róla, ha meghallom. Nem meglepő mondjuk, ugyanis a Bábel Zsófija volt oda és vissza a bandáért, miközben minden tizedik oldalon meghallgatott az RHCP-től egy számot. Kivéve ezt az egyet, ha emlékezetem nem csal, hiszen az SZJG-ben már megemlítette Laura. 


Iggy Azalea ft. Rita Ora - Black Widow 

Melyik könyvre emlékeztet? 
Gillian Flynn: Holtodiglan


Miért? Először a számot hallottam, viszont aki megnézte a filmet vagy olvasta  a könyvet, szerintem egyetérthet azzal, hogy a szám dalszövege teljesen úgy hangzik, mintha Amy és Nick kapcsolatáról szólna. Tovább ezt nem is boncolgatnám, mert az már túl spoileres lenne a sztorira nézve.

 "I'm gonna love ya
Until you hate me
And I'm gonna show ya
What's really crazy
You should've known better
Than to mess with me harder
I'm gonna love ya, gonna love ya
Gonna love ya, gonna love ya
Like a black widow, baby"



OneRepublic - Counting Stars 

Melyik könyvre emlékeztet? 
Matthew Quick: Napos oldal 

Miért? Való igaz, hogy tartalmilag nem mindenhol  van párhuzam a könyv és a dalszöveg sztorija között, de Pat új felfogása Nikki iránt- miután elhagyta az elmegyógyintézetet - teljes mértékben passzol a "Dreaming about the things that we could be" sorhoz. Amiért elsősorban ez a szám a regényre emlékeztet, az igazából a videoklip, aminek az a furcsán vidám hangulata rögtön eszembe juttatja Pat optimista érzéseit, valamint a napos oldalt. Míg a klip random elemei, mint a krokodil kissé bizarr megjelenése, Pat kissé nem evilági és egyben őrült elméjére emlékeztet. 




Share:

2 megjegyzés:

  1. A Tiszták-sorozatnak szerintem mindne részéhez eléggé passzol az Imagine Dragons zenéje, például én az utolsó kötetről szóló blogbejegyzésemhez is egy általuk készített számot (Bleeding Out) csatoltam. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az biztos, hogy mind a könyvnek és az együttesnek van egy sajátos hangulata. :D Na, még egy sorozat amit folytatnom kellene...

      Törlés