2014. november 20.

Filmes jogok eladva #5 - Mégtöbb YA könyvadaptáció a láthatáron

Hollywood nem pihen, ez nyilvánvaló, ezért megint összegyűlt egy csokorra, vagyis posztra való könyvadaptációs hír, ami a közeli vagy távoli jövőben a mozivásznakon fog landolni. A legpopulárisabb könyvadaptációknak köszönhetően pedig úgy tűnik, hogy a YA regények jogai még mindig a legkellendőbbek a filmgyárban, amelyek a mostani Filmes jogok eladva posztban fognak dominálni. 

Samantha Shannon, a Csontszüret (The Bone Season) írónője nemrég frissítette regényének filmadaptációs státuszát Tumblr-ön, miszerint a várható Csontszüret adaptációnak kétszeres Oscar-jelölt forgatókönyvírója lesz. Bár Shannon megerősítette, nem valószínű, hogy kevesebb, mint két-három éven belül megtörténik a film premierje, de nagyon jó esély van arra, hogy ténylegesen mozivászonra kerül a könyv, miután az Imaginarium Studios, 20th Century Fox és Chernin Entertainment megvette a filmes jogait az alternatív világban játszódó fantasy regénynek. A könyvadaptáció producerei már meg is vannak, Jonathan Cavendish, Jenno Topping, Peter Chernin valamint Andy Serkis személyében, akit a mozi nézők a legújabb Majmok bolygója filmek Caesarjaként is ismerhetnek. 


Colleen Houck által írt A tigris átka (Tiger’s Curse) filmes jogai pár éve már elkeltek, de nemrég friss információk keltek napvilágra a könyvadaptációról. A hazánkban is népszerű fantasy-romantikus Tigris című könyvsorozat jogait anno a Paramount Pictures, Disruption Entertainment és Ineffable Pictures vette meg, míg a forgatókönyvért a Vámpírnaplók sorozat készítője, Julie Plec lett a felelős. Az adaptáció executive producerei Mary Parent és Raphael Kryszek, míg a legfrissebb hírek szerint a rendezői székbe Shekhar Kapur, az Elizabeth rendezője került. Bár a stúdió a filmet 2015-re tervezi, de a forgatás további munkálatairól egyelőre még nincs hír. 




Számomra az idei év egyik legmeghatározóbb könyvélménye volt a (még posztra váró) Csak egy nap Gayle Formantől, ezért szerintem senki sem fog meglepődni, amikor kijelentem, hogy kb. örömtáncra perdültem, amikor kiderült, hogy ebből is lesz film. A jogokat ugyanis az Universal Pictures vette meg, amit valószínűleg az írónő másik regényén alapuló könyvadaptációnak, a Ha maradnék sikerének könyvelhetünk el. A stúdió a Csak egy napot (Just One Day), a folytatással, a Csak egy évvel (Just One Year) tervezi egy mozifilmben kombinálni. Utóbbi azért reális döntés, mert mindkét regény ugyanazt a meghatározó napot, valamint szerelmi történetet meséli el, de az első rész Allyson szemszögéből, míg a második Willem szemszögéből van. A The Hollywood Reporter szerint a könyvadaptáció gyártását Josh Schwartz és Stephanie Savage fogja vezetni. 


Ava Dellaira idén debütáló regénye, a Love letters to the dead már megjelenés után hatalmas népszerűségnek örvendett, ami után nem meglepő, hogy a mostanában oly népszerű komoly témájú YA regényekhez hasonlóan, ezt a könyvet is mozivászonra szeretnék adaptálni. A jogokat már meg is vette a Fox 2000 és Temple Hill, míg a könyvadaptáció producerei Wyck Godfrey és Marty Bowen lesznek, valamint executive producerként Elizabeth Gabler és Erin Siminoff fog segédkezni a filmkészítésben. A könyv rajongóinak pedig még jobb hír, hogy maga az írónő is részt fog venni a könyvadaptációs munkálatokban, mint forgatókönyv író. Bár hazánkban még nem jelent meg a levélregény -  melyben a főhősnő, a testvére halála utáni gyászban kezd el leveleket írni szintén elhunyt embereknek – de mindenképp érdemes odafigyelni a könyvre, mert hamarosan megjelenik végre nálunk is a Ciceró Könyvstúdiónak köszönhetően. 

Úgy látszik, most már minden egyes Filmes jogok eladva bejegyzésben előkerül John Green neve, de szerintem ezen már meg sem kell lepődni, hiszen a Csillagainkban a hiba hatalmas sikere sok más hasonló műfajú könyvnek alapozta meg az útját a mozivászonra. A The Hollywood Reporter nyilatkozata szerint, ezúttal a Let It Snow került az Universal Pictures hálójába, amit John Green, Lauren Myracle és Maureen Johnson szerzőkkel írt karöltve. A novellás kötet három különböző karácsonyi  vakációs történetet mesél, tehát joggal gondolhatjuk, hogy egy Igazából szerelem vagy egy Szilveszter éjjel filmekhez hasonló több cselekményű adaptációt fogunk kapni.  




Ti melyik könyvadaptációs hírnek örültök a legjobban? 

Share:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése