2016. január 8.

And Then There Were None minisorozat - egy Tíz kicsi néger adaptáció

Szerintem megegyezhetünk abban, hogy Agatha Christie Tíz kicsi négerje abszolút közösség kedvenc a krimik közt. Mindenki, akitől hallottam, hogy olvasta, imádta. És nincs is ezen mit csodálkozni. Még akkor is, ha a Tíz kicsi néger azon kevés Christie könyvek egyike, amiben nincs egy Poirot - aki szereti megdolgoztatni a szürke kis agysejteket, vagy egy Miss Marple - egy hóbortos kisvárosi öreg néni -aki megunva a szomszédok kipletykálását, inkább magándetektívnek áll szabadidejében. A sztori ugyan egyszerű, de egy tízfős csapat fokozatos legyilkolása egy olyan szigeten, ahonnan nincs menekvés, annál izgalmasabb és rémisztőbb. Még belegondolva is. Míg a végső megoldás kivételesen kikövetkeztethető (spoiler – a bíró, aki utoljára istent játszik és elítél embereket a saját módszerével), bár nekem mint mindig, nem a gyilkos volt az utolsó tippem.

A regényt én már jó pár éve elolvastam – valamikor, a könyvmolyságom hajnalán - de az adaptáció híre felvillanyozott, főleg, amikor kiderült, kik azok a színészek, akik önként vállalkoztak arra, hogy sorra legyilkolják őket. Plusz, a BBC gyártmányaként nem könnyű csalódni, gondoljunk csak a Sherlockra, Jane Eyre-re vagy a Büszkeség és balítéletre.


Ami miatt először tartottam az adaptációtól, hogy megváltoztatják a végét a sztorinak. Láttunk már ilyet ennél a Christie történetnél. Szerencsére nem történt ilyesmi, de tény, hogy a végén én már azt sem bántam volna... aminek persze semmi köze Aidan Turner karakteréhez. *határozottan próbálja tagadni* Az a kevés változtatás, ami nekünk magyaroknak szokatlan, mint például a tíz kicsi katona, szerintem rendben volt, hiszen eleve többféle változat létezik négerrel, indiánnal vagy katonával.


Minisorozatként teljesen megállta helyét a történet. Sikerült egységesen elosztani az izgalmakat mind a három epizódra, meghagyva persze a végére a legdrámaibb és legintenzívebb jeleneteket. Nem volt nagyon gyors, de sikerült teljesen könyvhű atmoszférát teremteni, eredeti angol tájakkal és hangulatteremtő operatőri munkával. A véres krimiszál mellett pedig volt egy meglepetés románc, persze nőként nem panaszkodok rá. :D

A castinget nagyon jól eltalálták, minden színész, akit szerettünk máshol, mint Mr. Rochester, Tywin Lannister vagy Ross Poldark, itt is kiváló alakítást nyújtott. Bár a könyvből nem emlékszem már részletekre, de szerintem sikerült még érdekesebb jellemvonásokkal felruházni a szereplőket, vagy legalábbis kiemelni azt, hogy mennyire különbözik ez a tíz idegen, akiket egy bizonyos levél „véletlenül” összehozott. 

Összefoglalva a történetet, a BBC-nek sikerült egy minőségi sorozatot összehoznia - mondjuk egy Agatha Christie alapanyaggal, szerintem ezt el is várhatjuk. Mindenesetre, megint megjött a kedvem ahhoz, hogy újra kézbe vegyem kedvenc krimimet. 

Pontozás: 10/9 
Share:

17 megjegyzés:

  1. Nekem is a Tíz kicsi néger a kedvenc krimim, szóval biztos, hogy ezt is meg fogom nézni majd! :)
    Legutóbb Szirtes Tamás rendezésében láttam egy belőle készült darabot, s annak is megváltoztatták a végét, elvitték picit romantikusabb irányba.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha szereted a könyvet, akkor ez az adaptáció kihagyhatatlan. :)) Színdarabban is megnézném, de még nem volt lehetőségem rá. Egyedül a 45-ös változat végét láttam, aminek szintén Hollywoodi befejezése van. :P

      Törlés
    2. I did think the romance seemed a bit random as well - but like you, I couldn't complain!

      Törlés
    3. I can even say I was expecting some kind of romance. :D After all, most of the movies has a romantic story line today (even if it's irrelevant).

      Törlés
  2. Én nem voltam annyira elájulva tőle :/ Gondolkoztam, hogy azért-e, mert bár tök régen olvastam a könyvet, tisztán emlékeztem a gyilkosra és a miértekre, de nem. A sok klisés ijesztgetés nagyon zavart, és úgy emlékszem, Vera azért nem volt ennyire szociopata a könyvben... vagy igen?
    Viszont Aidan Turner... úristen. Ilyen szép férfit (férfit és nem mostanság divatos kisfiút) rég láttam már :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom, hogy neked nem jött be annyira. :( Nekem nem volt bajom az ijesztgetős jelenetekkel, még akkor is, ha hatásvadász volt. De ehhez a sztorihoz illett szerintem.

      Ugye-ugye? *egyetértően bólogat* Szerintem csekkold meg a Poldark sorozatot (amit sokan az Outlanderhez hasonlítananak), ha eddig nem nézted. :)) Ott főszerepe van és szintén isteni volt (nézni). :DD

      Törlés
    2. Már hallottam arról, viszont az Outlander hasonlat most elijesztett :D De azért felírom magamnak :)

      Törlés
    3. Jujj, az nehogy elijesszen! :) Annyi hasonlóság van, hogy a sztori kb. ugyanakkor játszódik, mindkettő családközpontú sorozat, na meg a gyönyörű angol tájak. :D A romantikus szál sokkal lightosabb, mint az Outlanderben (amit amúgy sokalltam ott) és nagy hangsúly van Aidan karakterén, lévén ő a főszereplő. 8 epizód csak, egy betekintést mindenképp megér. :))

      Törlés
    4. Az Outlander, mint családközpontú sorozat? :D Minden, csak az nem :D Tele van felesleges brutalitással, erőszakkal és szexszel (bocsánat, csak utálom a sorozatot :D).
      De akkor ebbe, amit mondtál, belenézek majd ;)

      Törlés
    5. Ha nem vesszük szigorúan a kifejezést, szerintem igen. :) Attól még, hogy tele van vérrel és ágyjelenetekkel, a főcselekmény Claire és Jamie kapcsolatáról szól, A Fraserekről meg a klán többi tagjáról. De ha ezek a kifogásaid, akkor pont emiatt tudom javasolni a Poldarkot, mert az egyáltalán nem ilyen sötét. :)
      Amúgy legutoljára, mikor írtál az Outlanderről, akkor még tetszett, nem? :D

      Törlés
    6. Hm, nekem az inkább politika, de igazad van, tág értelemben egy "szerető" család mindennapjairól szól a sorozat :D
      Az első részről írtam, de már akkor sem tetszett. Legutoljára pedig a snitten írtam róla: http://snitt.hu/ertekelesek/183641

      Törlés
    7. Az értékelésedben vannak jogos felvetések, a végére én is megcsömörlöttem a sok romantikázástól, de átlagban bejött a sorozat. :) A könyvek folytatásáról mondjuk én is lemondtam, kizárt, hogy elolvassak tizenkitudja hány 1000 oldalas könyvet, aminek kitudja hol és mikor van a vége. (ami magyarul meg sem fog jelenni) Apropó, a blogod ugye csak átmenetileg zárt be? :O

      Törlés
    8. Nem, végleg. De már kb. egy hónapja, hogy bezárt :D

      Törlés
    9. Oh, sajnálom. :( Mi történt? Szerettem olvasni az írásaidat. :)

      Törlés
    10. Úgy éreztem, nincs sok értelme. Semmi hozzászólás nem jött jó ideje, alig látogatták. Meg is untam, nem volt miről írnom, és őszintén már időm se volt rá.

      Törlés
    11. Szerintem minden blognak vannak rosszabb napjai, de ha te így érezted helyesnek, az más... De visszavárunk, ha meggondolnád magad. :)

      Törlés
    12. Csak itt nem napokról, hanem kb. egy évről volt szó. Azért kezdtem a blogot, hogy lehessen másokkal is beszélgetni a könyvekről, sorozatokról, később ugye már szépségápolásról, de így nem sok értelmét láttam, hogy lényegében csak magamnak írogattam. Nagyon magányos érzés volt. De azért köszi :) Nem hiszem, ez az 5 év bőven elég volt.

      Törlés