Nem tervezek egyelőre gasztro blogot indítani, de szeretem megvizsgálni
a könyveket minden szempontból. Ezért a mostani posztban a könyvbéli
ínyencségek kerülnek terítékre.
Szó szerint. Gondolom
sokan szoktak olvasás vagy filmnézés alatt nassolni. Elmerülni egy történetben, miközben
finomabbnál finomabb ételek leírásáról olvashatunk. Persze ezek az ételleírások nem a szokványos
fogásokról szólnak, hanem csupa kulináris élményről, hiszen az írók által
„életre keltett ételeknek” csak a képzelet szabhat határt. Akár a történeteknél.
Nem evilági étkek
Egyik kedvenc fogásomat a Roxfort konyhája készíti. Naná.
Mindig is irigy voltam Harryékra, mivel még a legnagyobb veszedelemben is a házi
manók által terített asztalok roskadoznak mindenféle különlegességtől. Hiszen ki
ne szeretné megkóstolni a mézsört, a csokibékát vagy a tökös derelyét a hazai
sulikban található ételnek titulált menzakoszt helyett? Rendben, az ételek
többsége azért létezik a valóságban, mert Rowling az angol konyhát vette
alapul, de a melaszos torta, a Yorkshire puding, a hasábburgonya és a sült
csirke egyik sem úgy van elkészítve, mint egy átlag iskolában, ami azt is
bizonyítja, hogy még egy Roxfortos tanuló sem talált hajszálat az ételében.
Fúj! Ha pedig egyszer végre kijutok Angliába, első dolgom lesz az, hogy
meglátogassam az Abszol utat, ahol a Rowling által kitalált nasikból
bevásárolok, mert a Haribo-féle Jelly Belly azért nem a Bogoly Berti Mindenízű Drazsé. Egyes ételeket viszont
érdemes kipróbálni itthon is, mert a hozzávalók egyszerű áruházi termékek,
szóval saját magam ösztönözve megfogadtam, hogy amint lesz végre időm, én
is kipróbálom, milyen az igazi vajsör.
A Tűz és Jég dala sorozat sem mentes kulináris
élményektől. Martin bácsi nem hiába nagy mesélő, mert olyan élethűen
írja le, milyen volt a középkorban dőzsölni, hogy az embernek még akkor is
elindul a nyálelválasztása, amikor egy galambpástétomokról, vagy grillezett
kígyóról van a leírás – amit jó esetben is csak akkor kóstolnék meg, ha
fizetnének érte. Vagy még akkor sem. Ezeket a fogásokat amúgy az ókori római ételek
ihlették, de azért mai, modern különlegességekkel is tele vannak ezek az ezer
oldalas szörnyetegek, olyanokkal, mint Sansa híres citromtortája vagy az aszalt
szilvával töltött csirke. Szerencsére a Westerosi ételek gyűjteményéből
receptkönyv is készült, A
Feast of Ice and Fire néven, így ha valaki kipróbálná, milyen lenne Starknak
lenni egy napra deresi reggelijével, azt is megteheti.
Egzotikumok a világ körül
Katt a képre még több finomságért. :) |
Bár Egy Gésa emlékirataiban nem feltétlenül van jelen az
ottani gasztronómia, de már maga a tudat, hogy ez a történet Japánban játszódik
eszembe juttatta, milyen régen ettem sushit. Pedig nagyon szeretem, annak
ellenére, hogy két kezemen meg tudnám számolni, eddig összesen hányszor ettem ezt a japán ételkülönlegességet.
Az Anna és a francia csók legutóbbi újraolvasása megint
meghozta a kedvemet a nyalánkságokhoz. Sokan lehetnek tudatában annak a
ténynek, hogy Párizs mennyire ismert kulináris élményeiről, amit mi sem
bizonyít jobban, azoknak az eredeti francia ételeknek a széles skálája, ami megjelenik
Anna történetében. Forró grillen sült
paninik Fontina sajttal és zsájával, macaronok minden elképzelhető ízben,
bagettek és palacsinták nutellával, vagy amivel akarod….
Hannah Swensen esetei könyvsorozat sikerét Amerikában nem
másnak köszönheti – gyilkosságokon kívül – mint a sütiknek. Bár mára kissé
megkopott a sorozat színvonala (tizenhat rész és még Hannah nem döntött
pasiügyben?), de a süti receptek máig ugyanolyan jók. Ezt saját tapasztalatból
tudom, mert nem egy receptet készítettünk el itthon. Egyszerűen isteni
édességeket lehet készíteni a regények hátulján található receptekből, és mind
különlegesek a maguk módján. Csokis tündértorta, pekándiós rágcsa, pikáns meglepetés
és még sorolhatnám...
A bejegyzést a Foodpanda támogatta.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése