2013. szeptember 21.

Tammara Webber: Easy- Egyszeregy


Egyszerű klisés romantikus történetnek indult, mégis több lett belőle…


A fülszöveg: Egy ismeretlen megmentő. Egy nyugtalanító titok. A szerelem nem mindig sima ügy… A fiú figyelte a lányt, de nem ismerte őt. Aztán egy váratlan összecsapás jóvoltából a megmentőjévé vált… Tagadhatatlan vonzerő hatott közöttük. Ám a múlt, amelyen a fiú kemény munkával igyekezett felülkerekedni, és a jövő, amelybe a lány őszinte hitét vetette, azzal fenyegetett, hogy elszakítja őket egymástól. Csak együtt vehették föl a harcot a fájdalom és a bűntudat ellen, nézhettek szembe az igazsággal, és találhattak rá a szerelem nem várt erejére.



Fülszöveg alapján eszembe se jutott volna elolvasni. Számomra nem tűnt többnek egy sablonos szerelmi sztorinál, ami ráadásul a Tökéletes kémiára hajaz ezzel a „nyugtalanító titokkal” és a srác – vajon mennyire lehet sötét - múltjával. Ráadásul az alapfelálláson kívül semmit sem árul el a történetről, ami elég nagy baj, mert ezt a fülszöveget tulajdonképpen bármilyen romantikus könyvre rá lehetni írni. Szerencsére Flox – aki korábban olvasta már- meggyőzött, hogy ez regény mégsem olyan, mint amire első látásra tűnik, így adtam egy esélyt neki. 

A történetről:  Jacqueline húsz éves, főiskolás lány, aki egy – számára - kudarcba fulladt bulit követően a kocsijához siet, ahol Buck - a suli egyik legnépszerűbb diákja, és egyben Kennedy, Jackqueline ex szerelmének a legjobb barátja – meg akarja erőszakolni. Szerencsére a lány mégsem esik áldozatul egy ismeretlen srácnak köszönhetően, aki miután hazavitte, Lucasként bemutatkozik és hirtelen mindenhol ott lesz. A kávézóban, közgazdaságtan órán, más éjszakai bárokban – ahova a legjobb barátnője rángatja el  - és bár Jacqueline nem akar új kapcsolatot, hiszen alig két hete szakított vele Kennedy egy három éves kapcsolat után, ráadásul ott van a „majdnem - Buck ügy”, amit azóta is próbál kiheverni – de még így is egyre jobban vonzza megmentőjének titokzatos kiléte. Aki igenis nagyon helyes, de a „rossz fiúk” közé tartozik, ami alapjáraton véve a lány számára tiltott gyümölcs. Hiszen nem akar újra csalódni…

A cselekmény főszála a szerelem, de meglepődve észleltem, ennél sokkal többet hozott ki belőle az írónő. Először is izgalmasan kezdődött a könyv, és bár később lelassul a történet, hiszen a romantikus szálon lesz inkább a hangsúly, de nem laposodik el, és nem válik a szokásos instant szerelemmé, ahol a lány és a pasi rögtön összejön, mondvacsinált indokkal szétválás, majd újra összejönnek… Nem. Itt sokkal egyszerűbb dolog történik.  Jacqueline Lucas iránti szerelme fokozatosan alakul, lépésről lépésre, mialatt egyrészt önmagával viaskodik, mert ott van a rejtélyes korrepetitora, Landon, akivel bár csak leveleznek, de ez a levelezés egyre bensőségessé válik. Másrészt ott van maga Lucas, aki folyton csajozik, mégis mintha sokkal több figyelmet szentelne a lány iránt. A szerelmi szálak a regény közepe felé bogozódnak ki, miután kiderül – a számunkra nagyon is egyértelmű -  Landon valódi személye, viszont a történet a regény végén újra pozitív meglepetést okoz. Fény derül Lucas titkára, ami sokkal megdöbbentőbb és szomorúbb, mint bárki is gondolta volna, ráadásul újra előkerül a Buck-ügy, ami szintén egy fontos momentum a regény történetében, hiszen az írónő egy olyan kényes témát boncolgat, mint a nemi erőszak és a női nem összetartása ezzel kapcsolatban. 

Jacqueline mint főszereplő érdekes volt, mert nem a szokványos menő pompom lány volt, hanem egy átlagos, csendes külső szemlélődő, akinek a nevét csak azért tudták, mert az exbarátja Kennedy, a legnépszerűbb srác a főiskolán, míg a legjobb barátnője Erin, aki minden koleszos buliban benne volt. Viszont javára legyen mondva, a regény végére sokkal erősebb karakterré vált (fizikailag is, mert önvédelmet kezdett tanulni), aki ha néha hozott is rossz döntéseket, mégis meg tudta oldani a problémákat. Lucas szintén különleges karakter volt, aki a rosszfiús külső mögött egy igazi lovag volt. Segítőkész, gyengéd, intelligens srác roppant jó rajzkészséggel és nem utolsósorban elképesztő külsővel.
  
Bár a cselekmény végkifejletében szinte csak Jacqueline-non és Lucason volt a hangsúly, de úgy vettem észre, hogy rajtuk kívül pár mellékszereplőt, mint Benjit, Erint vagy Kennedyt is igyekezett kidolgozni az írónő, ami nagyon tetszett. 

Összefoglalva, egy első osztályú romantikus történetet kaptunk szépen felépített cselekménnyel, jó karakterekkel és fontos mondanivalóval. Nem lett kedvenc, de a romantikus regények képzeletbeli ranglistáján mindig is előkelő helyett fog elfoglalni számomra. 

Kiknek ajánlom? Teljes mértékben huszonegyedik századi történet, a mai tini lányok számára egy roppant fontos mondanivalóval, ami szerintem kötelező érvényű teszi, hogy legalább egyszer mindenki elolvassa közülük. 

Meglepő tény, hogy a regényből nem készül  sorozat, ami manapság a több részes sorozatok piacán szinte csodának számít, de a Lucas rajongók számára viszont van egy nagyon is jó hír. Az írónő készül egy előzmény novellával /regénnyel Lucas szemszögéből, ami az Easy előtt játszódik! Az írónő honlapján utána lehet ennek nézni bővebben is, de gondolom a fő cselekmény Lucas "elzülléséről" fog szólni. 

Amit nagyon szerettem benne: A fokozatosan kialakuló szerelmét Lucasnak és Jacqueline-nak és a mögöttes tartalmat. 

Ami kívánnivalót hagy maga után: A magyar semmit mondó fülszöveg, a kiszámíthatóság (mint például a regény vége és a Landon-dolog), és az, hogy szerintem a történet egy kicsit több izgalmas cselekmény szálat is elbírt volna. 

Kedvenc karakter:  Lucas, Benji, Erin 

Borító: 5/5

Pontozás: 5/4,5 
Share:

2 megjegyzés:

  1. Most a férfi szemszögből játszódó könyv kapcsán kíváncsi lettem, hogy mit írtál a könyvről, de azt hiszem, hogy ellentétben a másik Webber könyvvel, ezt el fogom olvasni. (Elriasztott a beleolvasó a megerőszakolós dologgal...) Tervezed a Törékenyt is elolvasni? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az Easyt mindenképp csak javasolni tudom. :) Eredetileg tervben volt a Törékeny is, mert Lucast nagyon bírtam, de mostanában annyira nem vagyok hangulatban a NA műfajhoz, hogy nem tudom mikor lesz kedvem elolvasni...

      Törlés