2015. november 25.

Egy korszak vége – A kiválasztott: Befejező rész kritika

Ladies and Gentlemen; Welcome to the 76th Hunger Games.

Mit jelent, amikor egy újabb könyvadaptáció franchise lezárul? Nosztalgia. Kétségbeesés. Öröm. Szomorúság. Valamint esetünkben, elégedetlenség. 

Persze, még mindig azt tartom, hogy az Éhezők viadala filmek a legkönyvhűbbek versenytársak közt. Az, hogy nem sikerült minden egyes filmes karakternek átadni a könyvbeli szerepét, szerintem nem a világ vége, főleg ha huszadrangú mellékszereplőről van szó. Ha egy két eseményt felcserélnek a nagyobb jó kedvéért, hát legyen. De amikor egy „epicnek” nevezett fináléról, utolsó részről van szó, ami rengeteg rajongó számára egy korszak vége  - hiszen minden egyes premier egy nagyobb jelentőségű eseményként bírt a fangirlök számára, akkor szívesen megjegyezném a rendezőnek. C’mon, you could have done better than this. 

Én azon kevesek közé tartozok, akik szerették a Kiválasztott első részét is filmen. Értettem az indokot, miért volt sötétebb az előző filmekhez képest, hiszen a történet és Katniss is végig depis a regényben. Még azt is megjegyeztem az értékelésemben, hogy nem bánom most már, hogy ketté szedték a Mockingjayt. Emellett persze reméltem, hogy az utolsó film tényleg fantasztikus lesz, és lesöpri a pályáról az előző filmeket minden tekintetben. Vagy legalább hozza a Futótűz minőségét... Kár volt reménykednem. 


Félreértés ne essék, távolról sem volt rossz film vagy rossz könyvadaptáció, de az tény, hogy nem ez a rész a franchise legjobbja. Ráadásul számomra távolról sem volt annyira emlékeztes, hogy a moziból kijőve ne tudjak másra sem gondolni, csak a filmre.  (Pedig az első két résznek simán sikerült ez!)

Vigyázat, cseleményleírást tartalmaz!

A főproblémám az, hogy úgy érzem, elsiették a filmet. Ami nevetséges elvileg, hiszen egy alig háromszáz oldalas könyvet szedtek szét két, több, mint két órás filmre. Úgy tűnik, még ez sem volt elég.  Vagy egyszerűen rosszul menedzselték az időt, mert egy olyan jelentőségteljes jeleneten, mint Prim halála, nem hiszem, hogy úgy át kellet volna rohanni. Az ember lányának még meghatódnia sem volt ideje, annyira nem sikerült mélységet adni az eseménynek.  Aminek egy oka, hogy Prim alig szerepelt valamit ebben a részben. A másik dolog, amit ennél a pontnál hiányoltam, az a poszt-traumás stresszben szenvedő Katnisst. Persze, Jennifer Lawrence képes volt eljátszani a rideg, kiállhatatlan vagy éppen  bosszúra szomjazó Katnisst, de az előbb említett valahogy kimaradt a karakteréből, ami főleg itt volt szembetűnő. Komolyan, még Finnick halálát is jobban oldották meg. (A Kökörcsines rész végül kárpótolt valamennyire, de még így sem volt az igazi.)



Haymitch és Effie csókja számomra nagyon a semmiből jött - oké, lehet, hogy a sok vitakozás köztük az előző részekben az elhintése volt a vonzódásuknak, de engem akkor sem győzött meg.

De elég a negatívumokból. 

Ez a befejező film is hozta a szokásos minőséget látványvilágban és a vizuális effektekben, míg a soundtrack ugyanolyan fantasztikus volt, mint máskor. A cselekmény még izgalmasabb és mozgalmasabb volt, mint az előző részben, és piros pont jár Finnick és Annie esküvőjérért, valamint Snow elnök "kivégzéséért". Igazán hatásos jelenet volt, ahogy Coin esett egy nagyot. 

Szerencsére a kimondatlan félelmem sem következett be. A Harry Potter kínos epilógusa óta ugyanis nem igazán kedvelem a lezárójeleneteket – ahol a készítők „megöregítik” az amúgy húszas éveikben lévő színészeket. Itt viszont gyönyörűen megoldották Katnisséket a Réten, amivel egyúttal pontot tettek a történet végére. 

Összességében szép lezárása volt ez a negyedik film a teljes trilógiának. Tény, hogy nem vagyok elégedett vele teljesen, de azt magam is bevallhatom, hogy a film nézése során néha elkapott az a nosztalgikus hangulat, ami érezni lehet egy-egy sztori végleges befejezésekor. Bár igaz, most már nem hangoztatom azt a véleményemet, hogy érdemes volt a Mockingjayt ketté szedni. Ugyanis ezzel nem vált javára a filmeknek. Kaptunk két félig jó filmet, miközben kaphattunk volna egy kerek egészet. De ez a trend mostanság... igaz vagy nem igaz? 



Film pontozása: 10/7
Share:

6 megjegyzés:

  1. I agree they needed to spend more time on Prim's death, like you say it seemed rushed - but I did quite like the Effie Haymitch kiss! haha - not my favourite of the films but I think they did quite a good job :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Glad to hear I don't feel alone with Prim's last scene. About the Effie - Haymitch kiss, all I can say it suprised me, because I never shipped them. :) I felt like it came out of nowhere, since most of them suffered from PTSD after the war. But I don't deny it's still a good movie. :)

      Törlés
  2. A film eleje szerintem teljesen unalmasra sikerült úgy az első 20 perc (elővetítésben láttam ahol már késve is kezdték nem 20:15kor) A vége felé beindult, de nagyon kiszámítható volt, hogy mi fog benne történni. Kicsit csalódás de azért bántam volna, ha nem látom :)

    http://barbisminkesszepseg.blogspot.hu/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mivel olvastam a könyvet, ezért számomra sem hozott meglepetést a film, és bár a cselekmény izgalmas volt számomra, nem volt olyan hatással rám, mint az első két film, amik eleve jó magasra tették a lécet minőségben. (És amit végül nem sikerült megugrani.) De persze örülök annak, hogy megnézem. :)

      Törlés
  3. Én is szerettem az első részt, de mióta ekkora hype veszi körül, nem is tudom... Nálam már lecsengett, a könyveket szeretem nagyon, de se a második, se a harmadik film nem tetszett - annyira, mint a könyv. Nem is tervezem ezt a filmet megnézni a mozikban, majd egyszer itthon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem az ÉV esetében nem zavart a nagy hype, de az tény, hogy én sem vagyok akkora fangirl, mint régen, ami a véleményemen is látszik a filmeknél. A könyveket persze ugyanannyira szeretem... :D
      Mindenképp érdemes megnézni az utolsó részt, de tényleg nem kell rohanni érte a moziba. :P

      Törlés