2015. február 26.

Filmes jogok eladva #6 - a jövő krimi és könnyfakasztó könyvadaptációi

Rég jöttem ezzel a rovattal, pedig ha valamit megszokhattunk, hogy Hollywood mindig is vevő lesz a könyvadaptációkra. Így nem meglepő, hogy összegyűlt pár eladott filmesjogról szóló hír, amiből most krimik és komoly témájú könyvek kerülnek terítékre. 

Csak idő kérdése volt, hogy Rowling legújabb, álnéven írt könyvsorozatára, Cormoran Strike történeteire mikor csapnak le a filmkészítők. Ami nemrég meg is történt, a BBC One csatorna jóvoltából, akik az írónő másik sikerkönyvéből, az Átmeneti üresedésből is tévésorozatot készítettek, amelynek most februárban volt a premierje.  

A filmsorozat az első regénnyel, a Kakukkszóval fog kezdeni, amelyben Cormoran Strike, a veterán katona egy modell öngyilkosságnak tűnő halála után fog nyomozni. Rowling is közre fog működni a projektben, mely a BBC és a Brontë Film and TV koprodukciójában fog elkészülni, egyelőre ismeretlen premierdátummal (valamint castinggel - bár utóbbira már most roppant kíváncsi vagyok). 


Matthew Quick Oscar-díjas Napos oldal könyvadaptációja után újabb története kerül filmvászonra az írónak, a Forgive Me, Leonard Peacock. A hazánkban is megjelent könyv, Bocsáss meg, Leonard Peacock! néven, egy problémás tizenévesről szól, aki eltervezi, hogy megöli legjobb barátját, aztán saját életének is véget vet.

The Hollywood Reporter cikke szerint, Channing Tatum és Reid Carolin társrendezésében készül majd a film, melyhez most keresik a forgatókönyvírót. A film producere Peter Kiernan és Free Association nevű produkciós cége lesz, viszont casting szempontjából csak annyiról esett egyelőre szó, hogy nagy valószínűséggel Channing Tatum majd egy tanár szerepében fog feltűnni a filmben. 




A New Line Cinema a Mielőtt megismertelek után újabb Jojo Moyes regény adaptációs jogait vásárolta meg, ezúttal  a One Plus One-t , ami nemrég magyarul is megjelent Páros, páratlan címen a Cartaphilus kiadó jóvoltából.  

A brit irónő forgatókönyvíróként is részt fog venni a film készítésében, ami egy egyedülálló anyáról szól, akinek egyik gyerekét a társai terrorizálják, míg a másik egy matekzseni, de tehetségét nem tudja kamatoztatni, mert a magániskola megfizethetetlen a család számára. A bestseller történet párhuzamot von az Egy fiúról, Bridget Jones naplója és Little Miss Sunshine között, megspékelve egy sorsokat megváltoztató road trippel. 

Paula Hawkins januárban debütált krimi regényét, a The Girl on The Train-t, máris megcélozta a DreamWorks stúdió mozivászonra adaptálás szempontjából, adta hírül a Variety. Marc Platt és produkciós cége (Téli mese, Vadregény) lesz a producere a projektnek, amelyet legjobban egy Hitchcock-féle thrillerhez lehetne hasonlítani.  A könyvet pedig sokan máris a Gillian Flynn Holtodiglanja utódjaként emlegetik a több nézőpontú, megszállottan ragaszkodó párkapcsolat és gyilkosság miatt. 

A regény hamarosan itthon is megjelenik a XXI. Század könyvkiadónak köszönhetően, május 25.-én, A lány a vonaton címmel. 

A Ha maradnék mozis sikere, valamint a Csak egy nap filmes jogának megvásárlása után újabb Gayle Forman regény készül a mozivászonra. A New Line ezúttal az írónő frissen megjelent regényéből, az I Was Here-ből szeretne adaptációt készíteni Andrea Johnston felügyelete alatt. Míg Gayle Forman executive producerként fog közreműködni a bestseller regény filmre adaptálásában.

A történet a tizennyolc éves Codyról szól, akinek a legjobb barátnője, Meg öngyilkos lesz. A lány bátor, de veszélyes utazásra indul Meg főiskolájára, Seattle éjszakai bárjaiba és a Nevadai sivatagba, hogy kiderítse barátnője halálának miértjeit, mely során még újra kell gondolnia a barátság, szerelem, bűn és megbocsátás fogalmát.  


Ti melyik könyvadaptációt várjátok a legjobban? 
Share:

2 megjegyzés:

  1. Szia!

    A felsorolt könyvek közül egyedül a Kakukkszót olvastam, de így is érdekes volt a poszt. Jó, hogy összeszedted őket. Nienna (aki névváltozáson átesett Nana001).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is csak a Kakukkszót olvastam, de (nem csak a várható film miatt), a többi könyv is kívánságlistán van. :D

      Törlés