2014. április 27.

Filmes jogok eladva #2 - További YA könyvadaptációk

A múltkori Filmes jogok eladva poszt után rájöttem, hogy szeretném folyamatosan számon követni, milyen további könyvadaptációk kerülnek megfilmesítésre a jövőben. Sajnos azt tudni kell, hogy még a könyvnek a filmes jogának a megvétele sem garantálja, hogy a könyv tényleg a filmvászonra kerül, hiszen manapság naponta vásárolják meg tucatjára jobbnál jobb könyvek jogait Hollywoodban. A legjobb példa erre a Delírium és a Párválasztó trilógiák, amelyeket a pilot epizód levetítése után kaszáltak. De azért a remény mindig ott van, hogy egy újabb remek könyvadaptációval lehetünk gazdagabbak, főleg, ha a casting is elkezdődött már…
Jennifer E. Smith, a Vajon létezik szerelem első látásra? regény írónője nem is olyan rég arról nyilatkozott boldogan, hogy már meg is találták ki fogja játszani a főszereplő Hadley Sullivant a filmben. Bár arról nem tett említést az írónő, pontosan ki is lett kiválasztva, de mindenestre már maga a tény, hogy egyáltalán film készülhet ebből a könyvből, nagy meglepetés.

A forgatókönyvet Dustin Lance Black írja, míg a rendezői székbe Caroline Kaplan and Bruna Papandrea fog ülni. Bár vannak apróbb változtatások a forgatókönyvben, de az írónő még így is teljesen pozitívan nyilatkozott a filmre adaptálásról.
A könyv röviden egy aranyos, romantikus YA történet, amiben olyan filozofikus gondolatokkal találkozhatunk, mint például mennyi annak az esélye, hogy egy lekésett repülőnek első látásra szerelem a vége? 
Az McG már közel négy évvel ezelőtt megvette Kody Keplinger 2010-ben publikált regényének jogait, a The D.U.F.F.-ét , de csak most jutott el arra  pontra, hogy ténylegesen elkezdjenek gondolkodni a castingen. Az Ari Sandel rendezésében formálódó produkció a főhősnő Bianca Piper szerepére Mae Whitmant szeretné megnyerni. 

A magyar olvasóknak is érdemes számon tartani ezt a filmet, mert azon kívül, hogy a Könyvmolyképző már megvette a könyves jogokat, maga a történet is nagyon jónak tűnik az eddigi molyos vélemények alapján. 
A történet középpontjában egy végzős középiskolás lány, Bianca Piper áll, aki nem csúnya - bár igyekszik ezt bebeszélni magának -, de nem is olyan szép és menő, mint két legjobb barátnője. Egyik este, amikor a helyi tinibárban üldögél és nézi, ahogyan barátnői táncolnak, a suli szépfiúja, Wesley Rush odamegy hozzá és igencsak a lelkébe gázol: felvilágosítja, hogy Bianca egy DUFF - designated ugly fat friend -, egy undi kövér barát, akin keresztül meg lehet környékezni a csinos barátnőit. A lány megpróbál visszavágni, de lelke mélyén igazat ad a srácnak. Mivel családi élete nem igazán nevezhető harmonikusnak, a lány elmenekül otthonról, egyenesen Wesley karjaiba...
Bár egy ideje már megkezdődtek a tárgyalások Scott Westerfeld Csúfok sorozatának a filmre adaptálására, de a legutóbbi Publishers Weekly értesülések szerint a gyártók már tévésorozatban gondolkodnak.

A fülszöveg: Mindenki tündöklően gyönyörűvé válik, mint egy szupermodell. Mi ebben a baj? Tallynek hamarosan tizenhat éves lesz, és már alig várja. Nem a jogosítvány miatt, hanem hogy végre szép legyen. Tally világában a tizenhatodik születésnap egy olyan műtétet jelent, ami az embert taszító csúfból lélegzetelállító szépséggé változtatja. És azonnal egy olyan high-tech paradicsomba kerül, ahol nincs más dolga, mint őrületesen nagyokat bulizni. Néhány hét múlva ő is megérkezik oda. De új barátnője, Shay nem biztos benne, hogy széppé akar válni. Szívesebben próbálná ki az életet odakint. Amikor Shay megszökik, Tally a szépek világának egy teljesen új oldalát ismeri meg – és ez taszító. A hatóságok az elképzelhető legrosszabb ajánlatot teszik a lánynak: találja meg barátnőjét és adja a kezükre, máskülönben sosem változhat széppé. Döntése örökre megváltoztatja az életét.

A Dreamworks stúdió megvásárolta Rainbow Rowell  Eleanor & Park regényének a megfilmesítési jogait. 

Bár hazánkban egyelőre még nem jelent meg a regény, de a külföldi és a pár hazai vélemények alapján egy igazán gyönyörű kortárs YA történet, melyben Eleanor - egy nehéz családi háttérrel rendelkező lány - és Park - egy félig-koreai, inkább magába forduló fiú - két különc tizenhat éves, szerelembe esnek egymással a nyolcvanas évek Amerikájában.

Fanart
Rainbow Rowell írónő, akit a Fangirl szerzőjeként is ismernek, saját bevallása szerint nem fog szorosan közreműködni a rendezésben, mert szerinte a könyv és film két különböző dolog, de egyetlen dolgot azért fontosnak tart. Hogy a film megtartsa a lelkét a könyvnek.  

A producer Carla Hacken (Az ördög Pradát visel), míg az executive producer Matt Kennedy. A forgatás várhatóan 2015-ben indul. 


Rick Yancey The 5th Wave (Az ötödik hullám) című disztópiás regénye sikert sikerre halmoz, amióta a könyvpiacon landolt egy éve. Rengeteg pozitív kritika és több hetes bestseller listavezetőként pedig nem is csoda, hogy a Sony Pictures Entertainment már is megvette a filmes jogait a könyvnek, hiszen a Hunger Games és a Divergent óta a disztópiás és poszt-apokalitpikus könyvadaptációk nagyon is kelendőek Hollywoodban. 

A film főszereplőjét, Cassiet Chloe Moretz fogja játszani, aki korábbi könyvadaptációs tapasztalatai alapján – mint a Carrie vagy az If I stay - biztosan kiválóan fogja alakítani a főhősnőt.  A filmet J Blakeson rendezi a Susannah Grant által adaptált forgatókönyv nyomán. Producerként pedig Graham King, Tobey Maguire, valamint Matthew Plouffe fog közreműködni. 

A történet: A sci-fi thrillerben idegen lények rohanják le a Földet. A 16 éves Cassie szerencsésnek mondhatja magát, hiszen öccsével túlélték az űrlények támadásának negyedik hullámát is, ám megpróbáltatásaik itt korántsem érnek véget. Ahogyan készülnek az ötödik, mindent eldöntő támadásra, Cassie találkozik egy fiatal férfivel, aki talán az utolsó remény lehet számukra.

A tervek alapján a The 5th Wave 2015-ben startol majd a mozikban. 
Addig pedig érdemes kívánságlistára is tenni a könyvet, hiszen a Carthaphilus kiadó már megvette a regény jogait itthon, míg külföldön idén ősszel jön a könyv második része is The Infinite Sea címen. 

Ti melyik könyvadaptációra vagytok a legkíváncsibbak? 







Share:

4 megjegyzés:

  1. Szia! Nem tudom, hogy Cronin Szabadulásának mi van a megfilmesítésével? Ridley Scottról volt szó, de nagyon nagy a csend, ahogy nálunk a könyv második része is későn jött ki. Tudsz erről valamit? Nagyon megköszönném!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Utánanéztem pár oldalon, de sajnos a legutolsó hír még mindig az 2011-ből, hogy a forgatókönyvet Jason Keller írja. Egyelőre tehát nem hiszem, hogy lesz film, de ez nem azt jelenti, hogy nem is lesz soha, mert bármikor elővehetik az ötletet, ha már a jogokat egyszer már megvették. :)

      Törlés
  2. Hű, az Eleanor & Parkra én nagyon kíváncsi vagyok! Igaz, a könyvet még nem olvastam, de tervezem beszerezni hamarosan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenképp, mert nagyon jó volt a regény! :) És szerintem nagyon jó könyvadaptációs alapanyag a filmhez. :))

      Törlés