2014. április 22.

Tavaszi ajánlóim könyvekben és filmekben

Először is kívánok mindenkinek kellemes Húsvétot utólag is! 

Bár elméletileg tavasz van már, de időjárásilag még közel sincs mindig szép idő. Pedig nekem a tavasz a kedvenc évszakom, pontosan azért, mert ilyenkor az időjárás megújul, a nap kisüt és a hideg kopár világ kivirágzik. Sajnos a március eleji hosszantartó kellemesen meleg időre még várhatok, amikor végre nyugodtan kimehetek a parkba… viszont a „valódi tavaszra való” várakozás a könyv és filmválasztásomban is megmutatkozik.

Meleg évszakokban több kedvvel szoktam a könnyed, Chick-lit olvasmányok után nyúlni, ami nem is tudom minek köszönhető. Talán azért, mert az ilyen műfajú könyvek-általában- idegesítő szereplőihez több energiám van ebben az időszakban. Esetleg, ilyenkor jobban vevő vagyok a humoros, szórakoztató történetekre. Vagy, egyszerűen csak a három hónapos komor hideg napok után kell valami, ami kikapcsol, és egyben feldobja a hangulatot. Szerintem az utóbbi a legvalószínűbb.

Ugyanez vonatkozik a filmekre is. Míg télen szívesen nézek komolyabb filmeket, olyanokat, amiken el tudok gondolkodni, addig tavasz beköszöntével, sokkal inkább a könnyed, romantikus vígjátékok felé veszem az irányt. 

Utólagos észrevétel: Mozognak a lapok... :D


Shannon Hale: A Suttogó

Sajnos, az Austenland írónőjének, Shannon Hale-nek a meseregényét nagyon kevesen ismerik hazánkban, pedig egy igazi könyves élmény főleg azok számára, akik imádják a mesefeldolgozásokat. A regény a Libapásztorlány történetét dolgozza fel különböző mesei elemekkel fűszerezve egy kitalált világban. Bár a sztori egy kicsit lassan indul be, de a végére egy ízig-vérig izgalmas cselekményt kaphatunk tele rengeteg meglepő fordulattal és szerethető karakterrel.  Ráadásul még a poéngyilkos fülszöveg ellenére is teljes mértékben élvezhető a regény, szóval mindenképp ajánlott elolvasásra minden tündérmese rajongónak.

Pontozás: 5/5


Sophie Kinsella: Tudsz titkot tartani?

Sophie Kinsella regényeit nagyon szerettem még a Chick-lit olvasós korszakomban. Egyik kedvencem pontosan ez a könyv volt, mert ellentétben Becky Bloomwooddal, a Tudsz titkot tartani? főhősnője igazán szórakoztató, és egyáltalán nem az idegesítő karakterek közé tartozik. A főszituáció bár kissé hihetetlen, de mégis egyedi, és köszönhetően az írónő könnyed és humoros stílusának, rengeteg igazán vicces poénon nevethetünk fel olvasás alatt. Összességében tehát, aki csak egy nosztalgikus chick-lit élményre vágyik, vagy csak jól szeretne szórakozni, azoknak bátran ajánlott Emma története.

Pontozás: 5/5






Pitch Perfect – Tökéletes hang

Bár enyhe előítélettel kezdtem el megnézni a filmet, de a végére érve rájöttem, hogy az egyik legjobb döntésem volt a Pitch Perfect megnézése. A High School Musical filmekre egyáltalán nem emlékeztető módon kaphattunk egy igazán izgalmas cselekményt, rengeteg poénnal és fantasztikus dalokkal. A karakterek emberiek és tényleg nem találkozhatunk semmiféle gagyi, cukormázas „tragikus” love storyval, mint ahogy az ilyen típusú filmeknél számítani lehet.

Pontozás: 10/10




Easy A –Könnyű nőcske

Az egyik legjobb vígjáték a műfajban. Megmondom őszintén, amikor először hallottam róla, azt hittem, hogy valami perverz felnőtteknek szóló romantikus comedyről van szó, de mint kiderült, semmi ilyesmiről nincs szó. Az alaptörténet Hawthorne Skarlátbetűje, de mai modern tálalásban. Emma Stone, aki a főszereplő Olive-ot játszotta, alakításával csak még humorosabbá tette az amúgy nagyon szórakoztató filmet. Bár a történet egy tipikus amerikai gimiben játszódik, de szellemes módon az alapszituáció tini szereplői teljesen mást vallanak menőnek, ezzel megalapozva a főproblémát, amivel Olivenak kell szembenéznie. A romantika és a poénok hibátlanul vannak vegyítve, ezért tényleg elmondhatjuk, hogy egy többször-megnézős, valóban egyedi vígjátékkal van dolgunk, ami tökéletesen passzol ehhez a szezonhoz.

Pontozás: 10/10

Epic – A zöld urai

Bár tény, hogy a végeredmény nem a legjobb animációs film lett, de szerintem még így is mindenképp említésre méltó a kategóriában. A teljesen innovatív alapötlet mellett (ami William Joyce mesekönyvéhez köthető), kaphatunk egy fantasztikus animációs látványvilágot, rengeteg izgalommal és természetesen az elmaradatlan állati humorforrásokkal, amelyek ebben az esetben két meztelen csigához köthetők.  Természetesen a bátor és találékony hősnő mellett ott van a helyes pasi karakter is, aki itt Josh Hutcherson hangján szólal meg. Ehhez kapcsolható a szívfájdalmam is, ugyanis a film romantikus szála nagyon gyengén volt kidolgozva. Szerencsére az izgalmas cselekmény egyensúlyozta a végén ezt, úgyhogy egy mindenképp megnézésre érdemes mesefilmet kaphattunk.

Pontozás: 10/7
Share:

2 megjegyzés:

  1. A Könnyű nőcske nekem is nagy kedvencem. Annyira imádom az egész film szarkasztikus humorát:))

    VálaszTörlés
  2. Igen, a szarkasztikus poénok a legjobbak benne. :D (Sajnálom, hogy a színésznő mostanában inkább Pókember felé vette az irányt, szívesen néznék vele még hasonlót...)

    VálaszTörlés