2014. január 26.

Drámai Filmes Projekt – Stuck in Love & The Bling Ring

Rájöttem mostanában valamire. Korábban, ha filmekről volt szó, akkor egyértelműen állítottam, hogy én aztán semmi pénzért nem nézek meg nem hepienddel végződő filmeket vagy drámákat, ám ez úgy tűnik, ez kezd megváltozni. Most ugyanis úgy érzem, egyre több olyan filmet szeretnék megnézni, aminek komolyabb mondanivalója van, amin megnézés után még lehet gondolkodni, és amitől úgy érzed, hozzáadott valamit a lelkedhez. Persze régebben sem néztem kimondottan „szennyeket” de filmek szempontjából - ahogy a könyveknél is – inkább arra összpontosítottam, hogy egy jót szórakozzak, akármilyen műfajról is legyen szó. Valamint a Happy End sem ártott. Természetesen az utóbbiról még most sem szeretnék lemondani (és nem csak azért, mert a filmek 90%-a így is végződik), de mostani döntésem alapján igyekszem majd összekötni a kellemeset a hasznossal. Amikből még értékelés is születhet…


Stuck in love (Bízz a szerelemben! - 2013)

A történetről: Bill Borgens veterán regényíró, akit három éve hagyott el a felesége, Erica egy másik férfi miatt, nem tudja abbahagyni a nő utáni epekedést. Még szomszéd szeretője, Tricia is próbálja randizásra bíztatni, de Bill figyelmét senki sem tudja felkelteni. Mindeközben vadul önállósodó kollégista lánya, Samantha  első regényét publikálja és első szerelmével találkozgat; tinédzser fia, Rusty pedig igyekszik megtalálni önmagát fantasy íróként és a problémákkal küszködő álomlány pasijaként. Ezek a problémák összehozzák a triót és Borgensék megtudják, hogyan lesz valaminek a vége egy új dolog kezdete.

Először a színészeknek köszönhetően ragadta meg az érdeklődésemet a film – mint például Lily Collins (Csontváros) és Logan Lerman (Egy különc srác feljegyzései) -, de amikor megnéztem mi a történet és kiderült, hogy regényekről is lesz szó, akkor tudtam, hogy mindenképp meg kell néznem. Bár a címe egy kicsit elrettentett, mert engem rögtön az olyan típusú vígjátékokra emlékeztetett, mint a Valentin nap, de látva a hét egész valamennyi pontos rangsorolást az Imdb-n, gondoltam, nem lehet véletlen. Milyen igazam lett.


Ugyanis egy nagyszerű történetet kaptunk komolyabb mondanivalóval, drámával, szerelemmel és csupa könyvszerető karakterrel. Bár a romantikán van a hangsúly, azzal, amivel a Borgens regényíró család tagjai küzdenek, de szó van a családi összetartásról, a kábítószerekről és a sötét múltról is. A Borgens család mindegyik tagjának megvan a maga a keresztje, Samantha már nem hisz a szerelemben, miután anyja megcsalta az apját, öccse, Rusty a drogproblémás Katebe szerelmes, édesapjuk pedig volt felesége után kémkedik, miközben gyerekeit az írói pályára irányítja (számomra túlságosan is megszállottan). Dacára annak, hogy a cselekmény karakterközpontú, a történet mégis érdekes volt. Az egész filmnek volt egy bizonyos hangulata, amihez a zene és a helyszín is hozzájárult. Bár az események helyenként túl lassan vagy túl gyorsan történtek – mint például a hirtelen történő végkifejlet – de én úgy érzem, hogy a humor, a karakterek jellemfejlődése és a megható jelenetek kárpótolták ezt.


Összefoglalva, egy teljes mértékben szeretnivaló film, amit mindenkinek ajánlok, akik szeretik a drámát, a nem túl cukros romantikát és a könyveket.  Hiszen azokról se feledkezzünk meg… :)

Pontozás: 10/9

The Bling Ring (Lopom a sztárom- 2013)

A történetről: Hollywood, Los Angeles. A hírnév megszállottjainak városa. Itt mindenki ki akar tűnni, és ha nem jön össze a színészi sztárság, majd a bűn elvégzi a melót. A megtörtént eseményeken alapuló sztoriban egy tinédzserekből álló csapat tagjai - akiket teljesen elbűvöl a hollywoodi sztárok fényűző élete - úgy próbálják magukévá tenni az amerikai álmot, hogy az interneten lenyomozzák különböző sztárok lakcímeit, majd betörnek házaikba, és értékes ingóságaikkal együtt távoznak. 

Nem is állhatnának távolabb tőlem a művészfilmek. Persze ez nem teljesen igaz, hiszen az Amélie csodálatos életét nagyon szerettem, de rávenni magam egy olyan filmre, ami régi, vagy nem egy izgalmas történet az alapja, nehéz. Tavaly mégis úgy döntöttem, hogy megnézzem ezt a valós történeten alapuló filmet, egyrészt Emma Watson miatt, másrészt meg a rendező Coppola, így elmondhatom végre, hogy tőle is láttam filmet. (Még ha Coppola lányáról is van szó.)

Az első gondolatom a film után – na, ez fura volt. Műfajilag nem is lehet szerintem besorolni egy kategóriába, inkább azt mondanám, hogy ez egy dokumentumfilm, művészi elemekkel felturbózva, tiniknek. Azon belül is a nőneműeknek. Ugyanis szó van sztárokról, ruhákról, cipőkről, sminkcuccokról, bulikról, piáról és drogokról és még több ruháról. A történet lassan folydogált, kiemelve a Bling Ring tagjainak hétköznapjait, a nehezen barátkozó új fiút, aki az új suliban rögtön bekerül az elitlányok tagjai közé, és akik majd később magukkal rántják Hollywood alvilágába. Ami igazán szörnyű volt, hogy ez a film mennyire hitelesen mutatta be a mai tinik egy részét. A gazdag családból származó unatkozó fiatalokat, akiknek a legnagyobb izgalom az életében, hogy kábítószereznek, buliznak, és mindezt megörökítik a Facebookon, majd ezeket felváltja az adrenalin és még menőbb cuccok iránti vágy, így elkezdenek betörni Hollywoodi sztárok villáikba, ellopva ékszereket, sminkeket és ruhákat. Komolyan szükségek lett volna ezekre a dolgokra? Nem hiszem. Ráadásul, ha valaki nagyon odafigyelt, észrevehette, hogy ennek a „baráti társaságnak” tagjait mindössze a felszínes dolgok tartották össze, mert hogy egy értelmes beszélgetés sem hangzott el közöttük, az is biztos. 


Dacára annak, hogy milyen borzasztó példákkal találkozhattunk, ez a film is elgondolkodtatott az „élet nagy dolgairól”, így összességében a film megnézésének élménye pozitív lecsengésű volt.  Annak ellenére, hogy ezt az érzést pár órával később érte el. 

Pontozás: 10/6



Share:

2 megjegyzés:

  1. Én is azt kezdem észre venni viszont már a könyvek terén is, hogy egyre szívesebben nézek meg egy mélyebb témájú filmet vagy olvasok el egy komolyabb könyvet mint régebben. A Stuck in love pedig egy nagy kedvencem volt 2014-ben. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ahogy öregszünk, úgy komolyodik is az ízlésünk minden téren. :D

      Törlés