2015. május 20.

James Dashner: Tűzpróba

Bár tény, hogy manapság a disztópiás YA regények egyre sablonosabb ötletekkel rukkolnak elő a műfajban, de James Dashnernek most is sikerült újat hoznia az emberiség pusztulással teli jövőjébe.

A történetről: Már a sorozat nyitókötetében sem volt éppen leányálom a rejtélyes Próbák első szakasza a gyilkos Útvesztőben. A Tisztás túlélői most újabb titokzatos kalandnak, még kegyetlenebb kísérletnek néznek elébe: vár rájuk a Tűzpróba. Az Útvesztő ugyancsak szenzációs bestsellerré lett folytatásában Thomasra és társaira újabb vérfagyasztó megpróbáltatások várnak. A Föld felszínét hatalmas napkitörések jórészt felperzselték, az emberiséget megtizedelte egy halálos vírus. A fiatalok megtudják, hogy ők is megfertőződtek, ám ha kiállnak egy újabb Próbát, meggyógyulhatnak. Kalandos útjuk során nyoma vész a csapat egyetlen lány tagjának, Teresának, és a fiúk elhatározzák, hogy felkutatják, még ha ez az életükbe kerül is. Halvány fogalmuk sincs róla, micsoda elképesztő veszélyek várnak rájuk… 

Anno az első könyvvel való kapcsolatom nem indult zökkenőmentesen – az elején egyszerűen képtelen voltam megszokni az író furcsa stílusát - de a történet annyira beszippantott végül, hogy a végére már az lett volna furcsa, ha egyáltalán nem olvasok bököttekről. A folytatással is így voltam, amelyben az író képes volt az eddigi nyomasztó, poszt-apokaliptikus hangulatot még magasabb fokra emelnie, még akkor is, ha ezt a sorozatot is utolérte a második rész-átok.

Rengeteget haladt előre a cselekmény, csak azért, hogy a végén ugyanott legyünk Thomasékkal, ahol a történet elején. Ugyanúgy válaszok nélkül a fő kérdésekben, egy újabb próbának tűnő feladat előtt, amitől számomra egy kissé kitöltő résznek tűnt ez a könyv. Ettől függetlenül viszont a történet nem volt egy percig sem unalmas, sőt. 

Ugyanis Thomas és az útvesztő többi túlélője egy újabb, életveszélyes próbán vesznek részt, ami megint adrenalin túltengést eredményezett, valamint rengeteg izgalmat. Annak ellenére, hogy a kísérlet részleteire még nem derült fény, de amit eddig megtudtunk, az elég aggodalomra ad okot a folytatás szempontjából. Mert jobb, ha nem is gondolunk arra a kegyetlen függővégre az utolsó oldalon.


Új szereplőkkel is megismerkedhettünk a történetben, név szerint Arisszal, Brendával és Jorgéval. Mindegyikük érdekes karakter volt, rengeteg potenciállal a folytatásra, bár az tény, hogy nem sokszor tudtam hova tenni a viselkedésüket, főleg Brendáét. Ugyanez igaz viszont a főhőseinkre is, Thomasra és Teresára. Mégha Teresa viselkedésére van egyszerű magyarázat, akkor is irritáló volt, hogy folyton oldalt váltogatott, míg Thomas, mint egy hisztis tinilány, azért idegesített, mert Teresáról simán elhitt bármit, figyelmen kívül hagyva minden előzetes magyarázatot. Majd, tovább produkálva ezt a tinilányos viselkedést, még meg is sértődött, megfogadva, hogy soha nem lesz képes megbocsátani. Kérem szépen, ilyet nem szeretnék látni egy poszt-apokaliptikus történet főhősétől. 
Eredeti borító

Az unszimpatikus főszereplők ellenére a Tűzpróba majdnem hozta az első rész színvonalát – mínusz legeredetibb alapötlet, hiszen az útvesztő mindent vitt - és csak pozitívan tudok hozzáállni a filmes folytatáshoz, ami idén szeptemberben jön ki (!), valamint a trilógia befejező részéhez, a Halálkúrához. 

Amit nagyon szerettem benne: A könyv nyomasztó hangulatát és mégis izgalmas cselekményét. 

Ami kívánnivalót hagy maga után: Thomas és Teresa karaktere.

Kedvenc karakter:  - (Sajnos korábbi kedvenceim, Newt és Minho jelentősen kevesebbet szerepeltek ebben a részben.) 

Borító: 5/5

Pontozás: 5/4
Szeptember 17-től a hazai mozikban! 

* Jelenetképek a hamarosan érkező filmből. 
Share:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése