2014. június 25.

Delírium sorozat - pilotkritika

Megmondom őszintén, most kivételesen örülök annak, hogy a Fox nem rendelte be a sorozatot. És nem, semmi köze ahhoz az okhoz, hogy ez a sorozat állítólag a fiatalokat célozza meg a csatorna többi sorozatával ellentétben. Mert ez a pilot epizód valami ritka borzalmas volt.  



Dacára annak, hogy az alapjául szolgáló regényt olvastam – ami számomra egy tipikus 4 pontos, jó könyv – ezt az egyetlen egy epizódot képtelen vagyok könyvadaptációként értékelni.

Dacára annak, hogy szeretem a disztópiás filmeket, amiben romantika is van, képtelen vagyok ezt a valamit akár sorozatként értékelni. Vagy sorozatkezdeményként.  Mert ez a valami egy összecsapott, felépítés nélküli, értelmetlen összevisszaság, ami jó színészi játék mentesen rakja egymás után a mozgóképeket, miközben azt várja el, hogy a pazar alapötlet miatt szeresd.  Aminek az érdeme viszont Lauren Olivert illeti, a Delírium könyv írónőjét. Nem a sorozat készítőit. 

Viszont, hogy pozitívumot is említsek. Az első pár perc még reménykeltő volt, mert a sorozat hangulata és a jövőben játszódó sztori látványvilága igazán fedezte a korábbi elképzeléseimet a világot illetően. Ugyanez igaz a Lenát alakító Emma Roberts-re is, aki nagyjából szintén reprezentálja a Lenáról olvasás alatt alkotott képemet. Ezzel a két jellemvonással viszont ki is merülnek a pozitívumai a pilotnak, mert sem a Hanát játszó, sem az Alexet játszó színész nem illik a karakterhez véleményem szerint. Nem is említve azt, hogy Alexet akármennyire is szerettem a könyvben, itt szerintem minden volt, csak jóképű nem. De még ez volt a legkisebb baj.

Mint könyvadaptáció…
  • Mit keres itt Julian? A könyvsorozatban eddig csak az első részt olvastam, ott meg Julian még szóba sem került… és tudtommal csak a második kötettől fog szerepelni.
  • Hana mióta ilyen árulkodó liba? A könyvben egy teljesen szerethető karaktere volt, itt meg… ráadásul olyan fura lett az a jelenete Juliannel, amikor a srác az udvarára keveredett. Először rárivall, hogy mer utána leskelődni, aztán bevallja, hogy tetszik ez neki. Mi van? 
  • Ez a negyvenhárom perces pilot konkrétan felöleli az első könyv cselekményét. Kérdem én, ha sikerült bezsúfolniuk az első rész eseményeit egyetlenegy epizódba, akkor mégis hogyan terveztek csinálni egy sorozatot a trilógiából? 

Mint sorozat…
  • Az a úgynevezett „dramatic music”, ami zenei aláfestésként ment egy-egy drámainak titulált jelenet alatt, szerintem szörnyen gagyi volt.
  • Köszönhetően annak, hogy az első rész cselekménye egy pilot epizód alatt lement, az események pár perces gyorsasággal váltogatták egymást. Rossz pont, hogy ettől nem tűnt pörgősnek a cselekmény, egyszerűen csak rosszul felépítettnek. Oké, hogy az alapjául szolgáló regény nem a leggyorsabb, ami miatt fel kellett pörgetni az eseményeket, de az a pár izgalmas akció jelenet, amikor igazán izgulhattunk a szereplőkért, még az is csak pár percet vett igénybe a pilot alatt, majd tovább is léptek, mintha mi sem történt volna.
  • A színészi alakítások pár kivételt tekintve gyengék, főleg Gregg Sulkiné, akinek ilyen feje van, amikor „érez”. 
  • Nem állítom, hogy egy epizód leforgása alatt ki kell ismernünk minden egyes szereplőt, de azért jó dolog, ha tudjuk hányadán állunk vele. Ez vonatkozik főleg Elyse Hargrove-ra, a szenátorra (?), akinek a könyvvel ellentétben van saját cselekményszála itt, mégsem derült ki melyik oldalán áll, és azt sem, hogy mi a célja a karakterének. (Julian apjával ellentétben, aki bár szintén nincs benne a könyvben, de legalább tudjuk, hogy a rossz fiúk csapatában játszik.) 
  • A könyv teljes lényege elveszett ebben az egy epizódban. Tény, hogy nem a legeseménydúsabb regény, de a Lena és az Alex közti szerelmi szál nagyon szépen van felépítve, oldalról oldalra, fokozatosan és érzelmekkel telve. Ilyen a filmben nincs. Először is nulla kémia van Alex és Lena között. Rendben, ez még nem a világ vége. De a teljes cselekmény, ami az Alex és Lena közötti romantikán alapul, itt kidolgozatlan, logikátlan és teljes mértékben érzelemmentes. Először is Alex úgy van beállítva, mintha csak egy leskelődő pasi lenne, aki a csajt messziről figyeli, majd amikor küldetést kap, akkor lép csak. Creepy, nem? A legrosszabb pedig az, hogy Lena ezt a tényt teljesen figyelmen kívül hagyva pár nap alatt beleszeret a srácba. Ennek a pár napos ismertségnek köszönhetően Lena meg is változtatja a tizennyolc éven át dédelgetett véleményét a kezelésről, ami az egész életét befolyásolja végzetesen. Eközben pedig, Alex folyamatosan bocsánatért esedezik olyan dolgok és titkok miatt, amiket Lenának most kellett tőle megtudnia és nem korábban. (Ezzel száz százalékig ignorálva azt a tényt, hogy csak pár napja ismerik egymást…) 

Összegezve a szomorú tényállást, ez a pilot epizód csak rengeteg kérdőjelet hagyott maga után – nem jó értelemben, aminek köszönhetően, ha valamiféle elfuserált csoda után mégis berendelnék a sorozatot, ezer százalék, hogy nem folytatnám.

Pontozás: 10/2

UI: A Hulunak köszönhetően korlátozott ideig, június 20-tól van lehetőség megtekinteni a pilot epizódját a Delíriumnak. A nagy beharangozás ellenére mi magunk mégsem láthattuk majdnem, mert az Államokon kívül nem elérhető az adás. (Mily meglepő...) Szerencsére, végül felkerült a Youtube-ra, akit tehát még mindig érdekel, itt megtekintheti. 
Share:

2 megjegyzés: