2014. június 7.

A Maleficent/Demóna filmkritika, avagy Csipkerózsika története más szemszögből

Minden éremnek két oldala van. Ez mindig is így volt, soha nem is lesz másképp. Csipkerózsika meséjének is két aspektusa van, az egyik a pozitív hősökéi, a másik a főgonoszé, Demónáé. De vajon Demóna tényleg olyan gonosz lett volna? Tényleg ez lett volna az életcélja, hogy elátkozzon egy csecsemőt a hiúsága megsértése miatt? Vagy valami más is állt a háttérben? A Demóna készítői ezt szerették volna kideríteni, többé-kevésbé sikeresen.

A történetről: A gyönyörű és tisztaszívű fiatal tündér, Demóna (Angelina Jolie) idilli körülmények közt nevelkedik egy békés erdei királyságban, egy nap azonban egy hadsereg szállja meg a környéket, megtörve a vidéken uralkodó harmóniát. Demona azonban kiáll a népért, és a királyság legelhivatottabb védelmezője lesz. Nem sokkal később viszont könyörtelen árulás áldozatává válik, amelynek hatására addig tiszta szíve kővé változik. A lány és a megszálló király örököse közt ádáz küzdelem veszi kezdetét, Demóna pedig bosszúból megátkozza ellenfele újszülött kislányát, Csipkerózsikát. Ahogy a gyermek kezd felcseperedni, Demóna kénytelen rádöbbenni, Csipkerózsika kezében van a királyság békéjének és egyben talán saját boldogságának kulcsa is.

Alapjáraton véve szeretem a tündérmeséket. Nem beszélve a mesefeldolgozásokról, akár filmben, akár könyvben is. Nyitott vagyok új ötletekre, ezért természetesen kíváncsi voltam Csipkerózsika gyökereiben megváltoztatott filmváltozatára, amiben Demóna, a főgonosz kapta a főszerepet. 

Látványvilág

A legelső előzeteseket látva azt gondoltam, hogy a vizuális effektek túl csicsásak, túl gagyik lesznek, de szerencsére a végeredményben a CGI nagyon különleges atmoszférát kölcsönzött a filmbeli látványvilágnak, ezért joggal mondhatjuk, hogy megérte moziban megnézni, 3D-ben. (Dacára annak, hogy volt pár jelenet, ahol az én ízlésemnek már túl soknak bizonyultak az animált lények, de a gyerekek biztos imádták.) 

Karakterek

Mint címszereplő, Demóna karaktere és Angelina Jolie színészi alakítása már a kezdettől elvitte a hátán a filmet. Viszont Aurora castingjénél szerintem nagyon mellényúltak, ugyanis Elle Fanning nem is állhatna távolabb Sleeping Beauty karakterétől. Miért nem tudtak egy szebb, kevésbé irritáló és érettebb színésznőt kiválasztani? (Főleg ha a Disney-féle Csipkerózsikához hasonlítjuk.)  Stefan király, akit kiemeltek az eredeti történet mellékszereplő listájának rengetegéből, végeredményben sikeresen hozta az antihőst, és a film végén az őrült királyt. A mellékszereplők többsége – kivéve Demóna szolgája Diaval - inkább már felejthető, mint például Philip herceg, vagy a roppant idegesítő három tündér. Nem is értem miért nem csapta le őket Demóna… komolyan, még egy gyerekre sem tudtak vigyázni. 

Cselekmény (vigyázat, spoiler veszély!)

A film története nagyon jól kezdődött, mert bemutatta Demóna közös múltját Stefan királlyal –szerintem nagyon aranyosak voltak együtt gyerekként – majd jött Stefan árulása azzal, hogy levágta Demóna szárnyait a trónért cserébe. Na jó… ez a rész enyhén furcsa volt. Mégis hogy volt képes levágnia azokat az eléggé strapabírónak tűnő szárnyakat, anélkül hogy Demóna észrevette volna? Azért alvás közben is érezzük a fájdalmakat nem? Ezek után jött Demóna bosszúállása a királyi családon, ami teljesen érthető volt, szerintem. Köszönhetően az átoknak, Csipkerózsikát a tündérek kezdik felnevelni, Stefan királyon meg kezd elhatalmasodni az őrület, lányának elvesztése és Demóna utáni bosszúvágy miatt. A sztorinak ez a szála összességében tetszett. Jó ötlet volt bemutatni Demóna és Stefan király barátságból szerelem kapcsolatát, ami végül azzal végződött, hogy ellenségekké váltak. 


Sajnos a történet másik szála, ahol Demóna először elkezdett kémkedni, majd később vigyázni Aurorára, eléggé lapos lett. Nem történt különösebb izgalom, Demóna csak bébiszitterkedett, majd később Auróra társaságává vált és tulajdonképpen megszerette a lányt, annyira hogy vissza akarta vonni az átkot. Persze nem lehetett. Igazából azt még nem tudtam eldönteni, hogy végül is tetszett-e az, hogy Demóna egyáltalán nem volt olyan gonosz, de aminél kiakadtam, az az átok feloldása. Ugyanis a készítők olyan tágan értelmezték a True Love Kiss-t, vagyis az igaz szerelem csókját, hogy az szerintem már túlzás. Valószínűleg a Once Upon A Time sorozatból vették az ihletet, de ettől a történet csak nyálassá vált, és nagyon nem illett bele a Csipkerózsika sztorijába. Nem is említve azt a tényt, hogy Stefan király milyen közömbösen reagált lánya felébredésére, mert észre sem vette, ugyanis csak Demóna iránti bosszúállása hajtotta. (Oké, hogy őrült volt már ekkor, de ennyire?) Egy minimális akciót eltekintve ezzel vége is a mesének, kicsit több izgalom szerintem nem ártott volna… 



Összefoglalva a mesét, nem csalódtam. Nem készültem hű nagy élményre, talán csak több izgalomra –ami valóban elkélt volna – de legalább az a minimális mértékű humor kárpótolta ezt. Mint mese feldolgozás, többé-kevésbé hozta az elvártakat. 



Pontozás: 10/6













Share:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése