2014. július 3.

Filmes jogok eladva #3 - Komoly témájú könyvadaptációk

A legutolsó Filmes jogok eladva poszt óta újabb könyvadaptációkra derült fény, amelyekre ha nem is száz százalékig, de számíthatunk a jövőben. Mivel a múltkor YA könyvekről volt szó, most egy kicsit a komolyabb témájú regények felé vesszük az irányt, amelyekről a közelmúltban derült ki, hogy filmvászonra adaptálják és esetleg a casting is meg van már. Jöjjön tehát újabb öt könyvcím. 



Ruta Sepetys, az Árnyalatnyi remény és a Kalitkába zárt álmok írónője néhány hete közzétett egy forgatásról szóló képet Twitteren, ami a Between Shades of Gray vagyis az Árnyalatnyi remény könyvadaptációja lesz! Számomra meglepő a hír, mert nem is hallottam eddig arról, hogy megvették a jogait ennek a könyvnek. (Bár az is igaz, hogy annyira nem követtem a könyvről szóló híreket, mivel a regényt még nem olvastam, ellentétben a Kalitkába zárt álmokkal, ami nagyon tetszett. De legalább eggyel több ok, hogy elolvassam Rutának ezt a könyvét is.) A projektnek az előmunkálatai már folynak és a rendező is meg van, aki Marius Markevicius lesz. A színészgárdáról még nincs hír, de ha az Imdb-nek hihetünk, a film 2015-re várható. (Ami persze még változhat.) Én mindenesetre várom és a könyv is előbbre került a várólistámon.


Bár a jogokat korábban már megvették, de Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei könyvadaptáció munkálatai csak nemrég indultak be véglegesen. A Ransom Riggs regényén alapuló film thriller jogait a 20th Century Fox and Chernin Entertainment vette meg, a rendezői székbe pedig nem más ültettek, mint Tim Burtont! (Ami a könyv hangulatát ítélve egy perfekt választás, más vélemények alapján.) Bár a casting még tart, de a premierdátumot már kitűzték, ami 2015. július 31-e lesz. A könnyebb megjegyezhetőség érdekében a film nem a könyv eredeti címét fogja kapni, ami a Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children lenne, hanem a Miss Peregrine’s Home for Peculiars. (Bár nincs nagy különbség, de egyesek még így is kiadtak a változtatáson…) 


Nem meglepő módon, Rowling legújabb független regényének, az Átmeneti üresedésnek a jogai is elkeltek megjelenés után közvetlenül. A jogokat az HBO és a BBC vette meg és egy három részes mini sorozatot fognak belőle készíteni, aminek a forgatása június 16-án már elkezdődött és tart egészen augusztusig. Az adaptációban az írónő is közre fog működni, mint vezető producer, míg a színészgárdában olyan nagy név szerepel, mint a Harry Potter filmek Dumbledore professzora, vagyis Michael Gambon, aki Howard Mollison szerepét kapta meg. Sajnos számomra nem mond semmit ez a név, mert a könyvet még nem olvastam, de már rajta vagyok az ügyön. 


A rajongóknak biztosan nem újdonság a hír, de a filmes jogok eladása óta történt pár változtatás, mert eredetileg az HBO készítette volna Neil Gaiman Amerikai istenek regényén alapuló tévésorozatot. A Starz kábelcsatorna legfrissebb bejelentése alapján most ők a szerencsések, akik elkészíthetik a sorozatot, ráadásul magával az íróval az oldalukon, mert Neil Gaiman, mint producer fog részt venni a produkcióban. A sorozat pilotját a Hősökből ismert Bryan Fuller és Michael Green forgatókönyv írók fogják jegyezni. További részletekről még nincs hír, viszont azoknak a rajongóknak, akik nem elégedettek a csatornaváltoztatással, azt üzenem, hogy nem érdemes aggódni, mert a csatorna hamarosan induló sorozata, az Outlander egyelőre nagyon jónak tűnik, így nem hiszem, hogy ezzel a könyvadaptációval is probléma lenne. 

A Warner Bros. pár éve sikeresen megvette a megfilmesítési jogait Ernest Cline regényének, a Ready Player One-nak. A projekt azóta nem mutatott változást annak köszönhetően, hogy a stúdió még mindig nem elégedett a forgatókönyvvel, ezért most a Bosszúállók íróját, Zak Pennt kérték fel a videojátékos thriller szkriptjének kidolgozására. Producerként Donald De Line és Dan Farah fog közreműködni, viszont rendezője még mindig nincs a könyvdaptációnak.




Érdekes módon, ezek közül a könyvek közül egyiket sem olvastam, mégis a fülszöveg ismeretében mind olyan könyvekről van szó, amelyek a várólistámra kerültek már. De legalább a készülendő film miatt egyel több okom van, hogy mindegyiket elolvassam minél hamarabb. Ti melyik könyvadaptációt várjátok?  
Share:

2 megjegyzés:

  1. Vááá... most aztán meglepődtem... az Árnyalatnyi reményből film? Juj, nagyon várós! A felsorolt könyvek közül ezt olvastam, és hatalmas kedvenc lett, nagyon megviselt. A könyv eszméletlen jó, és megrázó egyszerre. Szívből ajánlom, és remélem, ha valamikor olvasod, tetszeni fog. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt én is nagyon remélem :))) A könyv fülszövege alapján már most imádom, és ha hozzávesszük, hogy az írónő másik regényét is nagyon szerettem, akkor szerintem 99% hogy most is így lesz :D

      Törlés